måndag 9 december 2013

Twitter - sammanfattning & slutsats

År 2006 lanserade företaget Twitter Inc en mikroblogg vid namn Twitter. Twitter är också den största och mest använda social nätverkstjänsten, där man blogga genom korta meddelande med maximalt 140 tecken, som kallas för tweet. Dessa tweets går att göras genom hemsidan www.twitter.com med hjälp av en digital plattform; dator, mobiltelefon eller surfplatta samt via Twitterapplikation som är mer anpassad till mobiltelefon och surfplatta. Man kan även ladda upp bilder och video i Twitter genom hemsidan www.twitpic.com med sitt eget Twitter-konto som är helt kostnadsfritt.

Vanligtvis bli tweets bli offentlig och tillgänglig för alla personer med och utan ett Twitter-konto, men man kan dölja sina tweets till en viss användare om man önskar det. Att hålla sina tweets dolda kan beror på att hur offentlig användare vill gå och vilken roll hen har i samhället eller bland publiken. Är det en känd person som artist, skådespelare, bloggerska eller politisk person som Barack Obama, kan det vara en fördel att vara offentlig bland sökare då de kan hålla sig uppdaterad till vad som händer sin idol. För privata personer kanske vill de behålla sitt privata liv och twittra om personliga saker.

Eftersom varje tweets får endast innehålla maximalt 140 tecken bli det snabbare att läsa och ta in informationer. När det gäller att skriva en tweet med mer än 140 tecken beror det på vilket språk som används och hur den skrivs i. Skrivs tweeten med alfabeten (exempel i engelska) kan man behöva förkorta ner texten lite, men om den skrivs med tecken (exempel kinesiska) bli det enklare, eftersom varje tecken kan stå som ett självständigt ord med egen betydelse.

Funktioner i Twitter som @-tecken, hashtag, Follow-funktion har bestämda användningsregler, men hur användbar dem är beror helt på vem och hur dem används. Användbarhet kan påverkas av:

- Användare och syfte - olika användare har olika användningssyfte. Privata personer använder Twitter mer för personlig skäl, medan företag och artister använder Twitter för marknadsföring och skapa kontakt med klienter och fans. Övriga syfte kan exempelvis vara att hålla sig uppdaterad till världsnyheter eller sprida informationer.
- Språk - vilket språk som används i en tweet kan påverka hur ett budskap kommer att förmedlas. Den begränsade teckenanvändningen på Twitter kan vara en nackdel för vissa språk, men för andra kan det vara problemfritt.

Oavsett om Twitter används vid personliga utformningar eller affärsutformningar, hur offentlig man vill gå eller vad för tweets som skrivs, kan man ändå få ett effektiv kontakt med människor och världen.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar